top of page

Utmaningen att lära sig i skolan…

  • Skribentens bild: Sanna Nyberg
    Sanna Nyberg
  • 25 maj 2020
  • 4 min läsning

Den där lilla detaljen om att skola ska vila på vetenskaplig grund finner jag är mycket stimulerande. Jag har, under ett par år, på olika sätt förhållit mig och arbetat med denna formulering. Det som är spännande är att ju mer jag grotta ner mig och försöker förankra den skola jag är satt att driva, utifrån en vetenskaplig grund, desto mer motstånd och svårigheter upplever jag, att jag stöter på. Njee, där överdrev jag kanske lite. Även om jag upplever mig tryggare med vad skola på vetenskaplig grund kan innebära, är det många jag inte är överens med angående detta.

I motsats till vad många andra tycks uppleva som är svårighet, anser jag att lärarnas förhållningssätt och anammande av den vetenskapliga grunden är det minsta bekymret. Jag upplever att det vetenskapliga perspektivet väcker nyfikenhet och ett stort intresse hos den stora massan av lärare.

Dock kan det ibland bli problem när man blandar in högskolor och universitet, skolverk och skolinspektion och till viss del även huvudman. Hur kan det vara så? I mitt tycke upplever jag att ovanstående många gånger anser att det finns ETT rätt sätt att göra och det är det sätt de själva förespråkar oavsett skolans identifierade utvecklingsområde eller behov. Jag upplever att det hos ovanstående finns ett utbrett misstroende om skolans förmåga och professionalitet. Jag upplever även att detta misstroende antingen förminskar eller skapar klyftor. Om man som praktiker inte håller med ovanstående och anser att de insatser som förespråkas har en låg angelägenhet eller en låg grad av förankring i vad vi kan kalla verklighet. Ser ovanstående institutioner detta som ett bevis på praktikens låga förmåga och/eller professionalitet. Enligt dem måste då ”verkligheten” antingen förändras eller avgränsas. Jag säger inte att de har fel! Jag säger bara att de heller inte har rätt...

Min upplevelse är att många skolledare och lärare blir lite övergivna i sitt utvecklingsarbete, då det förväntas att detta bara ska funka. Om det inte sker på ett oklanderligt vis är det uppenbarligen något fel antingen på rektor eller på lärare. Men, på samma sätt som lärarens dörr till klassrummet var stängd för insyn på 1990-talet, är rektors dörr till utvecklingsarbetet stängt 2020.


Problemet är att det ligger lite i vår "natur" att veta allt och göra allt rätt. Detta är ju inte helt rationellt och det vet vi. Klart vi vet! Vi är ju lärare... eller har i varje fall varit... Därför behöver vi sätta "vår identitet" som allvetande orakel lite åt sidan och placera det egna lärandet i centrum.

Det som forskare och tjänstemän inom våra kontrollfunktioner tycks glömma är att ALLT lärande sker genom att göra saker som man ännu inte kan. Detta gäller även skolledare och lärare, inte bara elever. Om en skola ska kunna utvecklas så gör den det genom att skolledare och lärare ges utrymme att göra sådant som dom ännu inte kan. De får prova och de får misslyckas. De får göra om och göra rätt. De får skratta och de får gråta... tillsammans!

Jag tänker därför börja beskriva och tänka kring mina och våra lärprocesser i en mer offentlig form. HÄR!

Transparens. Sharing is caring. Leva som jag lär. Delakultur.


Jag kommer att tänka fel ibland och jag kommer att ändra mig och gå i motsatt riktning och då kan man tänka att ”men hon ändrar ju sig hela tiden” eller "hon lär ju sig nya saker hela tiden och ändrar sina beslut och tillvägagångssätt utifrån dessa”. Hur man väljer att se det är upp till var och en. Men jag ser det som ett sätt att lära och pröva mina tankar. Det finns kontaktuppgifter till mig i denna blogg, så om någon upplever att de har tankar som kan bidra till min eller vår skolas utveckling hade det varit toppen om ni hört av er.

Jag tror att systematiskt kvalitetsarbete SKA, måste ske på flera olika nivåer i styrkedjan och att var och en måste fundera på VAD är mitt uppdrag utifrån den nivå som jag befinner mig. Som rektor ansvara jag primärt för SKA på skolnivå och för att ska skapa förutsättningar för SKA på klassrumsnivå. Det är dessa nivåer som min inlägg kommer att handla om.

Jag måste därför fundera på VILKA kompetenser måste lärarna på skolan ha för att kunna bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete i klassrummet.

Jag måste fundera på vilket underlag jag behöver få in för att veta vilken kompetens och kvaliteter som finns hos lärarna samt VAD som krävs för att de ska fortsätta utvecklas.

Jag måste även organisera vårt utvecklingsarbete på ett sätt så att det finns tid NÄR, forum och innehåll HUR som är anpassade för de kompetenser som jag har för avsikt att lärarna ska utveckla.


På vår skola och i vår kommun har vi precis börjat nosa på datateam metoden och är någon sugen på att hänga med i våra tankar så ses vi här snart igen.


Vi har precis börjat sammanställa vår data och resultat inför utvärdering och analys. Vad är det som gör att våra pojkar presterar så höga resultat? Varför följer inte flickorna samma positiva progression? Hmm, vad vet vi och vad tror vi...





2 Comments


Sanna Nyberg
Sanna Nyberg
May 26, 2020

Så rätt! Det är på grund av ”angelägenheten” som det kan bli bekymmer med externa ”intressenter”. Det är även viktigt att hitta den angelägenhet som just nu är det största hindret eller problem som behöver åtgärdas. Du kommer att få ett WHY när det är dags och jag ser fram emot att diskutera det med dig. Men vi får inte gå händelserna i förväg. Vi är inte där än 😅. Vi börjar med att organisera för att möjliggöra skolutveckling och varför det är viktigt att hjälpas åt. Det är kul att du alltid är på hugget och vill vara med och tänka 🤗

Like

Marika Forsell
Marika Forsell
May 25, 2020

Alltid lika intressant att ta del av dina tankar. VAD, NÄR och HUR låter bra, men vill du få motor i utveckling behöver ni ett gemensamt, och det berömda WHY också. Först när angelägenhetsgraden för var och en känns påtaglig är man som medarbetare betydligt mer motiverad att göra en förändring mot något bättre, inte bara en förändring. Det ska bli kul att följa dig och ert arbete. Har undrat var du blev av, kul plattform att dela på. På återseende 🤗

Like
Fil 001.png

Sanna & Jenny

rektor och biträdande rektor på Olympiaskolan i Kävlinge

A BLOG BY SANNA NYBERG 

Rektor Kävlinge kommun

WEEKLY NEWSLETTER 

Thanks for submitting!

© 2023 BY SOCIAL ANIMAL. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

bottom of page