top of page

Det är så självklart, men ändå hade jag inte förstått hur...

  • Skribentens bild: Sanna Nyberg
    Sanna Nyberg
  • 23 jan. 2020
  • 2 min läsning

Uppdaterat: 25 jan. 2020

Jag måste få tillåta mig själv att börja lite bakifrån och berätta lite om David Phillips den sista av dagens inspiratörer! Jag lyssnade faktiskt på David redan vid förra årets Lin-event. Visst jag tyckte det han så var spännande redan då, men jag behövde nog lyssna på honom en gång till för att förstå exakt hur briljant det han sa var.


David pratar om hjärnan om hur den fungerar. Han pratar om dopamin och hormoner. Han pratar om att vi tar beslut som grundar sig på känsla och inte alltid reflekterar över dessa på ett rationellt och logiskt sätt (även om vi själva vill tro detta).


Han menar att vi drivs av känslor och ju mer känsla du "kastar in" desto kraftigare drivkraft. Vi behöver vara medvetna om att vår hjärna inte alltid kan styra våra känslor och att vi ibland gör saker och beter oss på ett sätt som vår hjärna inte alls önskade att vi gjorde.


David pratar även om hur avgörande vår förmåga att kommunicera är när det gäller hur framgångsrika vi är oavsett om det gäller framgång i relationer, skola eller arbete. Har du förmågan att kommunicera det du känner eller det du vet ökar dina möjligheter att nå framgång inom detta markant.


Men det handlar inte bara om att kommunicera utan det handlar även om att få någon som vill lyssna på dig. Han menar att man kan fånga någons uppmärksamhet och behålla den hur länge man vill. HUR LÄRNGE MAN VILL!!!


Om man ska hålla en presentation kan man räkna med att sina lyssnares uppmärksamhet kraftigt reduceras efter 20-30 minuter om man inte kryddar sitt framförandet med en regelbunden känslomässig stimulans. David har gjort ett TedTalk om hur man undviker att ha ihjäl sina åhörare när man gör en powerpoint presentation. Han har även gjort ett annat TedTalk där han berättar om Storytelling. Jag kan varmt rekommendera båda.


Det blir smärtsamt uppenbart när man lyssnat på David (jovisst det kan behövas två gånger) att man inte bara kan stå framför sina åhörare och presentera ett stoff, om man vill att sina lyssnare ska komma ihåg något av det man sagt. Det krävs att man har någon form av plan för framförandet. Att man regisserar vad och hur man ska säga det som ska sägas för att de som lyssnar inte bara ska lyssna, utan även komma ihåg vad det är som du sagt.


David menar att man behöver krydda sitt framförande minst var fjärde minut för att inte "tappa" sina åhörare. Stimulansen kan kryddas med många olika ingredienser så som att göra lite ljudeffekter, reglera tempot i det man säger, man kan ställa frågor till sina åhörare eller öka i tonstyrka, man kan röra sig och förstärka det man säger med hjälp av förflyttningar och kroppsspråk, man kan göra animationer och bygga in förväntningar i sina berättelser, man kan få sina åhörare att skratta och man kan få dem att reagera på ett uppenbart misstag eller en felsägning. Ja listan kan göras lång och det är bara den egna fantasin som sätter gränser.


David var den sista inspiratören idag. Vi som lyssnade var ett gäng skolfolk som varit uppe sedan cirka klockan fyra i morse. Om han lyckades bibehålla vårt fokus även om klockan passerat 17.00? Absolut!!!



1 Comment


rosa.rydberg
Jan 23, 2020

Han har så mycket vettigt att säga. Vill också lyssna på han igen. Ha en härlig dag!

Like
Fil 001.png

Sanna & Jenny

rektor och biträdande rektor på Olympiaskolan i Kävlinge

A BLOG BY SANNA NYBERG 

Rektor Kävlinge kommun

WEEKLY NEWSLETTER 

Thanks for submitting!

© 2023 BY SOCIAL ANIMAL. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

bottom of page